Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Folic acid

Folic acid

Važnost Folne Kiseline za Zdravlje

Folna kiselina, poznata i kao vitamin B9, igra ključnu ulogu u brojnim tjelesnim funkcijama koje su esencijalne za održavanje dobrog zdravlja. Jedan je od osnovnih sastojaka potrebnih za proizvodnju i održavanje novih stanica, posebno crvenih krvnih stanica, što je neophodno za sprječavanje anemije. Osim toga, folic acid je neophodan u procesu sinteze DNA, što je važno ne samo za rast i razvoj tijela, nego i za njegovu sposobnost popravka i održavanja.

Značaj folne kiseline posebno dolazi do izražaja u prevenciji oštećenja neuralne cijevi kod fetusa, a što se dalje podrobno obrađuje u kontekstu trudnoće.

U kontekstu kardiovaskularnog zdravlja, folic acid pomaže u smanjenju razine homocisteina u krvi, aminokiseline za koju se vjeruje da povećava rizik od srčanih bolesti ako je prisutna u visokim koncentracijama. Također, neki istraživači sugeriraju da adekvatna razina folne kiseline može igrati ulogu u prevenciji određenih vrsta karcinoma, kao što su rak debelog crijeva i grlića maternice, mada su potrebna dodatna istraživanja da bi se to potvrdilo.

Osim toga, folna kiselina doprinosi mentalnom i emocionalnom zdravlju, budući da je uključena u proizvodnju neurotransmitera, poput serotonina, koji su zaslužni za regulaciju raspoloženja. Nedostatak folne kiseline povezan je s pojedinim psihičkim poremećajima, uključujući depresiju.

Sve u svemu, ova tvar je neophodna za pravilno funkcioniranje ljudskog tijela, od rasta stanica i sinteze ključnih biomolekula, do očuvanja zdravlja nervnog i kardiovaskularnog sustava. Stoga je važno osigurati dovoljan dnevni unos ovog vitalnog vitamina kroz raznovrsnu i uravnoteženu prehranu ili, prema potrebi, putem dodataka prehrani nakon savjetovanja s liječnikom.

Preporučeni Dnevni Unos Folne Kiseline

Preporučeni dnevni unos folne kiseline varira ovisno o dobi, spolu i specifičnim zdravstvenim potrebama pojedinca. Za odrasle osobe preporučena dnevna količina folic acid obično iznosi oko 400 mikrograma, dok trudnice i dojilje imaju povećane potrebe, pa se za njih preporučuje unos od 600 do 800 mikrograma dnevno. Važno je istaknuti da su te preporuke opći smjernice, a za točne količine uvijek je dobro konzultirati se sa zdravstvenim stručnjacima.

Za folnu kiselinu smatra se da je naročito bitna za žene reproduktivne dobi čak i prije začeća, zbog njezine uloge u prevenciji defekata neuralne cijevi kod novorođenčadi. U tom kontekstu, ženama koje planiraju trudnoću često se savjetuje početak uzimanja suplemenata folne kiseline nekoliko mjeseci prije začeća.

Za postizanje adekvatnog unosa folne kiseline može se koristiti pravilno balansirana prehrana koja uključuje bogate izvore ovog vitamina.

Namirnice bogate folnom kiselinom su zeleno lisnato povrće poput špinata, brokule i kelja, legumi, sjemenke, naranče, cijele žitarice te obogaćene žitarice i kruh. U nekim slučajevima, kada osoba ne može postići preporučeni dnevni unos kroz prehranu ili ima povećane potrebe za folnom kiselinom, mogu se koristiti i dodaci prehrani.

Folic acid je također važan za osobe koje uzimaju određene lijekove, kao što su antikonvulzivi, koji mogu smanjiti razinu folne kiseline u tijelu, te se u takvim slučajevima može preporučiti suplementacija. Svi ovi aspekti ukazuju na važnost individualnog pristupa i potrebu za pažljivim određivanjem adekvatne količine unosa kako bi se osigurale sve prednosti folne kiseline za zdravlje bez rizika od mogućeg predoziranja.

Uloga Folne Kiseline u Trudnoći

Uloga folne kiseline u trudnoći od iznimne je važnosti za zdravlje kako majke tako i djeteta. Folic acid je ključan za pravilan razvoj fetalnog mozga i leđne moždine te se snažno preporučuje njegova suplementacija prije i tijekom trudnoće kako bi se smanjio rizik od pojave defekata neuralne cijevi. Defekti neuralne cijevi uključuju ozbiljna stanja poput spina bifide i anencefalije, a njihova prevencija je moguća s odgovarajućim unosom folne kiseline u tijelo.

Zdravstvene organizacije širom svijeta preporučuju da žene koje planiraju trudnoću i one koje su u ranim fazama trudnoće uzimaju dodatnih 400 do 800 mikrograma folne kiseline dnevno.

Ovaj dodatni unos može značajno doprinijeti smanjenju rizika od navedenih komplikacija i pruža fetusima ključne hranjive tvari potrebne za pravilan razvoj.

Folic acid igra i druge važne funkcije tijekom trudnoće, kao što je sudjelovanje u sintezi hemoglobina, što je esencijalno za prijenos kisika u majčinom tijelu. Zbog povećanih potreba za kisikom tijekom trudnoće, unos adekvatne količine folne kiseline postaje još važniji kako bi se izbjegla anemija, koja može utjecati na zdravlje i dobrobit trudnice.

Dodatno, istraživanja su pokazala da odgovarajući unos folne kiseline može imati pozitivan učinak na smanjenje rizika od drugih komplikacija u trudnoći, kao što su prijevremeni porod i niska porođajna težina. Uz to, neki stručnjaci istražuju potencijalnu povezanost između unosa folne kiseline i nižeg rizika od pedijatrijskih bolesti poput autizma, iako su za takve zaključke potrebna dodatna istraživanja.

U svakom slučaju, važnost folne kiseline u kontekstu trudnoće ne može se dovoljno naglasiti, a svjesnost o ovom pitanju je ključna za promicanje zdravlja majki i beba. Pravilno vođenje trudnoće uključuje i savjetovanje o prehrani i suplementaciji, stoga se konzultacije s liječnikom ili nutricionistom smatraju neophodnim korakom u planiranju i praćenju trudnoće.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: